Review: Google Glass

Vorig artikel Volgend artikel

Bijna twee jaar geleden kondigde Google, Project Glass aan. Inmiddels heet Glass nu gewoon Glass en sinds april 2013 kregen de eerste gebruikers de Explorer Edition. In November van afgelopen jaar ontving ik dan eindelijk mijn invite en binnen een dag ook mijn eigen Google Glass. 

Review: Google Glass

Design

Het design is volledig af te noemen. Toen ik Glass voor het eerst op had in juni was ik al verbaasd over hoe goed het product is afgewerkt. Hoewel het lijkt alsof de bril niet gebalanceerd is (het zware gedeelte zit aan de rechterzijde) merk je hier niets van wanneer je Glass opzet. Daarnaast voelt Glass zeer degelijk aan. 

Het touchpad voelt stevig aan en biedt voldoende weerstand zodat je niet gelijk met je vinger erover heen glijdt. De cameraknop is ook solide en je hebt dan ook niet het gevoel dat deze knop na enkele malen gebruiken te losjes wordt. De neusvleugels zijn gemaakt van titanium en kan eenvoudig in de juiste vorm gebogen worden. 

Nu moet hier wel bij gezegd worden dat Glass nu een product is wat nog met de hand in elkaar wordt gezet. Er is geen sprake van massa productie en dat merk je ook wel. Ik ben dan ook zeker benieuwd naar hoe Glass uitziet en aanvoelt wanneer ze met duizenden tegelijk in een Foxconn fabriek van de band rollen. 

IMG_0110

User Interface

De UI is bijzonder simpel. Omdat het scherm vrij klein is, is de User Interface vrij vereenvoudigt. Binnen enkele minuten heb je de UI door.

Alle informatie die je krijgt toegestuurd of de foto's/video's die  je maakt worden getoond in een timeline. Aan de rechterzijde van het thuisscherm bevinden zich alle nieuwe kaarten. Aan de linkerzijde bevinden zich kaarten die constant nieuwe informatie tonen die voornamelijk wordt gevoed via Google Now. 

googlenow

Als je de juiste kaart hebt gevonden kun je deze openen door met je vinger op het touchpad te tappen. Sommige kaarten tonen ook het command "Ok Glass" wat weer inhoudt dat je via stem een opdracht kunt geven. 

timeline

De besturing wordt gedaan via stem commando's of met een vinger. De stem commando's werken vooralsnog alleen in het Engels. Dit houdt dus ook in als je bijvoorbeeld je vader wilt bellen die met "pap" in het adresboek staat, je dit moet uitspreken als "Ok Glass, make a call to pep". Uiteraard is het wel vreemd als je tegen je bril staat te praten

Ditzelfde gebeurt wanneer je enkel via stem een foto wilt delen met Twitter. In Glasshole taal zou je dan het volgende zeggen; 

- Ok Glass

- Take a picture

- Ok Glass

- Share with Twitter

sharewith

Nu zal de foto gedeeld worden op Twitter. Zeg je voordat de foto wordt gedeeld nog het volgende;

- Ok Glass

- Add a caption

- [hetgeen wat je wilt teovoegen als tekst]

Dan wordt de standaard tekst vervangen met hetgeen je ingesproken hebt. Nu is het laatste niet noodzakelijk maar kan je foto er wel uit laten springen. 

Batterij

De batterij zal altijd het grootste probleem blijven. Het huidige model heeft een batterij met een capaciteit van 570mAh wat natuurlijk een beetje tegenvalt. Maar als je ziet hoe ze alles hebben moeten verkleinen zodat het in het montuur zou passen hebben, hebben ze het niet slecht gedaan.

Toch zou de batterij groter kunnen zijn. Nu kun je Glass met normaal gebruik ongeveer 5 tot 6 uurtjes gebruiken. Ga je al wat meer foto's maken en video's opnemen, dan neemt de batterijduur al snel af. Maak je bijvoorbeeld gebruik van Glass om een Hangout live te streamen, dan is de batterij binnen ongeveer 45 minuten leeg (en heb je een warm hoofd omdat Glass dan toch wel warm wordt).

Het meenemen van een externe batterij met USB-kabel is dan ook geen overbodige luxe als je een dag op stap wilt met Glass. 

Scherm

Het scherm is vrij helder en de helderheid wordt aangepast wanneer de omgevingd lichtsterkte verandert. De grootte van het scherm kan vergeleken worden met een 25" scherm op een afstand van 2,4 meter. Uiteraard zul je zelf wel iets naar boven moeten kijken om het scherm volledig te kunnen zien. Het gedeelte met het scherm kan worden verplaatst zodat het een perfecte afstand tot je oog heeft. 

lineofsight

Wanneer je Glass op een juiste wijze opzet, zul je weinig van het scherm merken. Het scherm bevindt zicht wel in de line of vision maar niet in de line of sight. Je merkt het scherm alleen op wanneer er informatie wordt getoond (en dat is vrijwel) nooit of als je het scherm activeert en je naar boven kijkt. 

Glass zit op de juiste wijze op je neus als de bovenlijn ongeveer gelijk loopt met je wenkbrauwen en als je met het rechteroog in een hoek van 45 graden naar bovenkijkt.

Sensoren

Via de verschillende sensoren kan Glass inputs ontvangen. Zo kun je via een knopje op de bovenzijde van Glass direct een foto maken, ook als Glass op standby staat. Aan dezelfde zijde bevindt zich ook het touchpad wat je de mogelijkheid biedt om in plaats van met je stem, met een vinger Glass te besturen. Door naar voren of naar achter te vegen, beweeg je door de tijdlijn heen. Op het touchpad tappen of naar boven of beneden vegen geeft je andere menu opties weer. 

frame

De oogsensor die zich ter hoogte van je oog bevindt kan registeren of je Glass wel draagt. Tevens kan door middel van deze sensor ook een foto gemaakt worden als je knippert. Nu staat deze instelling standaard uit en ik moet zeggen dat ik deze na 5 minuten proberen ook weer gelijk heb uitgezet. 

De microfoon bevindt zich in de oogsensor. Hierdoor wordt je stem goed opgevangen, zelfs als het vrij rumourig is in de ruimte. De microfoon reageert zelfs zo goed dat mensen die voor je lopen dezelfde commando's kunnen roepen en op die manier Glass kunnen bedienen. Hiervoor moet Glass wel eerst geactiveerd worden. 

Op de onderstaande foto maakte mijn vriendin een selfie door Glass eerst te activeren en vervolgens "Ok Glass, Take a picture" te roepen. Ikzelf was verbaasd met het resultaat, zvan owel de kwaliteit van de foto als hoe makkelijk zij dit gedaan kreeg. 

selfieglass

Als laatste heeft Glass ook een gyroscoop die het mogelijk maakt om bewegingen te registeren. Zo kun je Glass activeren door je hoofd naar achteren te leunen. Maar ook tijdens navigeren registreert Glass wanneer je je hoofd draait. 

Geluid

Glass produceert geluid via een bone-conducting speaker. Deze speaker is geplaatst boven je rechteroor. Wanneer er niet teveel rumour in de ruimte is, dan is de speaker goed te gebruiken. Maar het is zeker aan te raden om het bijgeleverde oordopje te gebruiken. Voor een extra tast in de buidel, kun je ook een stereo hoofdtelefoon aanschaffen. 

oordopje

Het geluid via de stereo hoofdtelefoon of het mono-oordopje is bijzonder goed. Het is dan ook bijzonder prettig om muziek te luisteren met de stereo hoofdtelefoon.

Geheugen

Glass heeft standaard 12Gb aan boord waarop je foto's en video's worden opgeslagen. Dit geheugen kun je door middel van een micro-USB kabel aanspreken en bijvoorbeeld de foto's verwijderen. 

cards

Wanneer Glass wordt opgeladen en deze een wifi verbinding heeft, worden alle foto's en video's naar Google+ ge-upload. Hier worden ze dan bewaard totdat je ze deelt (of verwijdert). Wanneer je een foto of video deelt via Glass wordt deze gelijk ge-upload. 

Camera

De camera maakt het mogelijk om foto's te maken met 5MP en video's op te nemen met 720p. De kwaliteit is goed voor hetgeen wat je op je neus hebt staan. Je kunt er geen super goede kwaliteit van verwachten. Glass focust automatisch. Helaas kun je een foto niet eerst previewen. Zodra je het juiste commando geeft of je druk op het knopje, wordt de foto gemaakt. Als Glass dus scheef op je neus staat, is de foto ook scheef. (Meer foto's en een video

henrichappelle

Verbindingsmogelijheden

Glass beschikt standaard over bluetooth, wifi en een micro-USB aansluiting. De bluetooth verbinding is noodzakelijk om de online functies van Glass te kunnen gebruiken. Of een developer later ook de mogelijkheid heeft om bluetooth voor iets anders te gebruiken is mij niet bekend. 

De Wifi verbinding kan gebruikt worden om Glass te verbinden met het internet. Dit is vooral handig wanneer je ergens bent waar je wifi kunt gebruiken. Je kunt dan de batterij van je telefoon ontlasten. 

IMG_0113

Met de Micro-USB aansluiting laadt je Glass op en kun je de foto's en video's benaderen. Tevens kun je door Glass aan te sluiten op je computer software sideloaden. Nu is dit laatste niet iets wat iedereen zal doen, maar voor developers is het een must.  

Opbergen

Helaas kun je Glass niet als een bril dichtvouwen. Het apparaat moet dus in z'n geheel worden opgeborgen. Gelukkig hebben ze daar bij Google ook aan gedacht en leveren ze een pouch mee die aan de onderzijde is voorzien van een harde buitenkant. Hierdoor bescherm je de vitale delen van Glass maar kun je deze bijvoorbeeld toch in je tas stoppen. 

glasspouch

Extra's 

Als extra kun je ook nog twee verschillende soorten lenzen aanschaffen. Hierdoor maak je van je Glass een zonnebril of plaats je er doorzichtige glazen op. 

glasszonnebril

Dagelijkse toepassingen

Nu is de vraag natuurlijk hoe en wanneer kun je Glass in het dagelijkse leven gebruiken. Uiteraard kun je ook gewoon ontzettend gemakkelijk je leven documenteren. Het maken van een foto of video is eenvoudig en kan gedaan worden zonder al te veel moeite. Ook alle Google diensten zoals zoeken, navigeren of muziek luisteren zijn aanwezig.

flightinfo

Zo zijn er al een aantal toepassingen waarbij je bijvoorbeeld een notificatie krijgt te zien als je een Whatsapp bericht ontvangt. Ook bestaat er al een toepassing om iets real-time te vertalen. Daarnaast is Glass al enkele malen gebruikt door een chirurg tijdens een operatie en worden de mogelijkheden in bijvoorbeeld de medische wereld en de zorg onderzocht

De daadwerkelijke dagelijkse toepassingen is iets wat slechts gelimiteerd wordt door de developers die nog aan de slag moeten gaan. Maar kijken we al naar wat er al ontwikkeld is, de ideeën die al gedeeld worden en naar wat ik zelf denk wat Glass kan gaan doen, gaan we een mooie toekomst tegemoet.  

Google Glass Aanschaffen

Dat is op dit moment nog niet mogelijk. Google werkt op dit moment met uitnodigingen. Maar ook wanneer je een uitnodiging hebt, dien je een Amerikaans adres te hebben en daarnaast nog eens 1.500 dollar (ex btw) te betalen. Wanneer Google Glass beschikbaar komt in Nederland of Europa is nog niet bekend. 

invite

Privacy

Wanneer je praat over Google Glass is privacy een van veel genoemde onderwerpen. Ik zou hier nog een tiental artikelen kunnen wijden aan privacy maar dat ga ik op StyleCowboys.nl niet doen. 

Er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn van apparaten zoals Google Glass. Maar de vraag "ben je me nu aan het filmen?" is wel een hele vreemde, want a) dat kan ik met een telefoon of camera ook en b) waarom zou ik je in hemelsnaam aan het filmen zijn. Wanneer je niet de "knipper"-methode gebruikt is het nogal overduidelijk voor de persoon voor je dat je een foto of filmpje maakt. Je moet immers iets roepen of je drukt op het knopje. Daarnaast licht altijd het schermpje op. 

Er bestaat al een app, NameTag, welke het mogelijk maakt om van een persoon een foto te maken en deze te voorzien van extra informatie, zoals Twitter-account, Linkedin-profiel etc. Hierbij moet wel gezegd worden dat het of om publieke informatie gaat (gedeelt door de gefotografeerde persoon zelf) of door informatie die ik heb ingevoerd als extra contact informatie. De app werkt niet feilloos maar laat wel de potentie zien. 

cropped-googleglasses

Daarnaast is er ook de privacy vraag van wat Google allemaal van je weet. Ook hier kan ik lang en breed over uitwijden maar dat doe ik niet. Het klopt inderdaad dat Glass volledig is geïntergreerd met je identiteit bij Google en dat ze informatie verzamelen over je gebruik van Glass om de diensten nog beter op elkaar aan te laten sluiten. Het is een offer wat je brengt op je privacy om hier gebruik van te maken. Het is dus altijd zaak om gebruiker om een goede overweging te maken. Als een dienst gratis is (voor Glass betaal je helaas wel), dan ben jij het product en verdienen ze geld met jouw persoonlijke data. 

Eindoordeel

Google Glass is echt voor de developer, early-adopter of iemand die het gewoon leuk vindt dit soort dingen te betalen. Glass is namelijk nog niet geschikt voor het grote publiek. Dat wil niet zeggen dat Glass al veel potentie heeft. Tegen het einde van het jaar zal echt niet iedereen met Glass op z'n neus rondlopen, maar het is wel een mooie push voor wearable technology.

Google laat met Glass zien dat het mogelijk is om informatie op een klein scherm te tonen zonder gelijk afbreuk te doen aan de kwaliteit. Het is hierbij wel belangrijk dat de informatie relevant is en dat de gebruiker niet gebombardeerd wordt met onzin. Ik zie dan ook zeker dat in de toekomst andere fabrikanten de Glass software gaan gebruiken op hun eigen producten zoals brillen maar bijvoorbeeld ook horloges etc. 

okglass

Voor de huidige versie van Glass is dat alles in het Engels werkt nogal een beperking. Gebruik je echter de rest van de diensten van Google ook in het Engels dan zou dit geen probleem moeten zijn. 

Het gemak waarmee je foto's en video's maakt met Glass zorgt er wel voor dat je er meer maakt. Waar ik tijdens een normale wandeling misschien 4 of 5 foto's maak, maakte ik er afgelopen zondagmiddag al sinds 15 tot 20. Dit komt vooral door het feit dat Glass altijd beschikbaar is. Een telefoon moet je vaak eerst nog uit je broekzak halen, de camera activeren en de foto maken. Vaak heb ik in de tijd dat het nodig is om met een telefoon een foto te maken, met Glass de gemaakte foto al gedeeld. 

whatsapp

Uiteraard word je nogal vreemd aangekeken wanneer je over straat wandelt met Glass op je neus. Voor mijzelf is het ook een ware drempel geweest om vooral in de stad waar ikzelf woon, met Glass over straat te gaan. In andere steden had ik hier minder problemen mee maar in mijn eigen woonplaats viel dit toch iets zwaarder. Natuurlijk is dit wel vaker het geval met nieuwe producten en mensen die met de eerste pieper of mobiele telefoon rondliepen zullen zich de vreemde gezichten en afkeurende vragen ook nog wel herinneren. 

Het aantal apps is natuurlijk wel nog beperkt. Zo zijn er al de standaard apps (Google+, Facebook, Twitter en Path) om foto's en video's mee te delen. Google heeft verschillende eigen diensten gekoppeld. Zo kun je chatten via Hangouts, kun je video's uploaden naar YouTube, kun je mailtjes lezen via Gmail en muziek luisteren via Google Music.

googlemusic

Maar er zijn ook al koppelingen met IFTTT, New York Times, Evernote, AllTheCooks en nog een aantal anderen. Developers kunnen dus al druk in de weer. Zij zullen zich echter wel moeten houden aan enkele richtlijnen en worden vooralsnog enkel apps toegelaten die gebruik maken van de Mirror API. Het ontwikkelen van een APK, zoals voor Android, is ook mogelijk maar deze kunnen enkel op een nieuw niet officiële manier worden geïnstalleerd. Mooie voorbeelden hiervan zijn Foursquare of Whatsglass (Whatsapp notificatie's op Glass).

inchecken

Glass is in de afgelopen weken zeker een verlenging van mijn telefoon geworden. Ik moet deze wel nog meenemen, maar ik hoef deze minder vaak uit mijn broekzak te halen. Al met al is het zeker leuk om met een stukje techniek op je neus te lopen wat zijn tijd ver vooruit is, maar voor de "gewone mens" is het nog een beetje te vroeg. 

Cover foto: Roel Cobben

Andere gezicht foto's: Saskia de Laat

Logo anti Google Glass: Stop the Cyborgs

Arvid Bux

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies