Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Een lamp die je geen stroom maar water moet geven: klinkt heel vreemd, maar als het aan de Nederlandse productdesigner Ermi van Oers ligt dan staat zo’n lamp straks bij jou in de woonkamer. Living Light is een lamp die zijn energie haalt uit het proces van fotosynthese dat plaatsvindt in planten. Er komt niet genoeg licht af om een als een volwaardige lamp te fungeren, maar als nachtlamp of sfeerlicht doet een Living Light het prima. En het bijzondere is: hoe beter je voor de plant/lamp zorgt, hoe meer licht deze zal geven. Deze video laat je zien hoe dat werkt.
Energie uit planten
Het principe van energie halen uit planten is niet helemaal nieuw. Zo is er het Nederlandse bedrijf Plant-e dat zich richt op het maken van producten waarmee elektriciteit opgewekt kan worden met planten en er is ook al een plantenbak waarmee je je telefoon kunt opladen. En ook Ermie van Oers raakte gefascineerd door microbiële brandstofcellen en zocht voor haar afstudeerproject ook een samenwerking met Plant-e op. Met Living Lights wil ze mens, natuur en technologie bij elkaar brengen.
Hoe het werkt
In planten vindt fotosynthese plaats, het proces waarmee een plant in staat is om zuurstof te produceren. Om dat te kunnen doen heeft een plant water, CO2 en licht nodig. De bladeren vangen zonlicht en CO2 op en het water wordt via de wortels uit de grond gehaald. Tijdens dat proces komt energie vrij, die door elektronen in natuurlijke bacteriën worden afgegeven.
Het is dus een energiebron die niet altijd in staat is om een constante bron van licht te zijn, want je bent afhankelijk van een natuurlijk proces. Wanneer het goed gaat met de plant en deze gezond is, zal er ook meer licht worden gegeven. Het is dus wel zaak goed voor je Living Light te zorgen en deze regelmatig van voldoende water te voorzien.
Een gezonde plant kan 0,1 milliwatt produceren en dat is dus voldoende om als nachtlampje te fungeren. De hoeveelheid energie is dus laag maar deze technologie is nog vrij nieuw en onderzoekers zien de potentie ervan alleen maar toenemen.
Living Light pre-orderen
Op dit moment wordt er nog gewerkt aan de optimalisatie van de producttechniek en het design. Er worden er in eerste instantie 50 gemaakt die je nu kunt pre-orderen, maar dan moet je dus wel snel zijn want dat is een zeer gelimiteerde oplage. Een prijs hebben ze er nog niet voor vastgesteld, dus als je pre-ordert ben je ook nog niet verplicht er eentje te kopen wanneer de uiteindelijke prijs tegenvalt. Begin 2018 zijn de Living Lights klaar om geleverd te worden.
Via: thenextweb.
Verder lezen over Verlichting
Duurzaamheid30.09.2019
Rydon komt met nieuwe fietsverlichting op zonne-energie
Gadgets20.05.2018
Helemaal in de Star Wars sfeer? Check dan deze TIE Fighter lamp
Use the light, LukeLifestyle21.11.2017
Fatboy’s Christmas Cappies: een mini-kerstboom op je lampje
Edison the Petit-kapjes superleuk voor kerstDomotica30.10.2017
Noon Home: slimme verlichting zonder je lampen te vervangen
De perfect uitgelichte kamerLifestyle04.10.2017
Light of Hope: een boom van een (eco-)lamp
Uit het regenwoudGadgets19.06.2017
Quad LED-lantaarn houdt je hele groep verlicht bij het kamperen
Lifestyle27.05.2017
Deze papieren papegaai-lamp mag je zelf bouwen
Lifestyle22.05.2017