Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Wil je een steentje bijdragen aan een duurzamere leefomgeving? Begin in je eigen tuin of op je eigen balkon. Biodiversiteit is belangrijk om de natuur in balans te houden. Als er niet genoeg variatie is, sterven plant- en diersoorten uit. Nederlanders vinden het belangrijk dat dit niet gebeurt, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction. Dit onderzoek is de basis voor de nieuwe campagne ‘Maak Grijs Groener’, die vandaag van start is gegaan. Hier lees je ook wat je zelf kunt doen om je tuin of balkon duurzamer te maken. En daar profiteren veel planten en dieren van.
Wij geven je 5 tips om je balkon of tuin duurzamer te maken!
1. Nestkastjes ophangen
Hang een nestkastje op waarin vogels en vleermuizen beschutting kunnen zoeken. Vooral in steden wordt het voor deze dieren steeds lastiger om een fijn en rustig plekje te vinden waar ze kunnen broeden. Als je een grote tuin hebt kun je meerdere nestkastjes ophangen.
2. Minder tegels, meer grond
Als je in de tuin alleen tegels en (kunst)gras hebt liggen vind je weinig biodiversiteit. Haal die tegels eruit en vervang ze door bloemperken. Dat trekt insecten aan en vogels kunnen hier schuilen. Bovendien staat het een stuk gezelliger dan tegels!
3. Bouw een insectenhotel
In een insectenhotel kunnen insecten hun eitjes leggen en uit laten komen. Je kunt ze kant-en-klaar kopen bij tuinwinkels of zelf maken van bijvoorbeeld dood hout. Als het maar een ideale omgeving is voor insecten. Hang het ‘hotel’ op een zonnige plek richting het zuiden en in de buurt van bloemen. Grote kans dat daar bijen op afkomen.
4. Maak een composthoop
Op je balkon wordt dit natuurlijk heel lastig, maar zeker als je een grote tuin hebt is er vaak plek in een hoek voor een composthoop. Je kunt hier alle tuinafval op een hoop gooien en aanvullen met je eigen GFT-afval. Egels en insecten komen hier graag op af.
5. Plant inheemse bloemen en planten
Het is goed voor de biodiversiteit om inheemse bloemen en planten op je balkon of in je tuin te zetten. Veel insectensoorten zijn namelijk afhankelijk van de bloemen en planten die hier van oorsprong voorkomen. Koop zaadjes voor inheemse wilde bloemen zoals duizendblad, bolderik en kromhal. Er zijn honderden inheemse bloemen en planten dus de keuze is ook enorm!
Campagne ‘Maak Grijs Groener’
Met de publiekscampagne ‘Maak Grijs Groener’ wil het Deltaplan Biodiversiteitsherstel biodiversiteit tot leven brengen en mensen inspireren en activeren om een bijdrage te leveren. Door zelf met hun buitenruimte aan de slag te gaan bijvoorbeeld.
Verder lezen over Duurzaam
Living11.12.2024
Lidl stunt met de traagschuimmatrassen van Livarno
Living09.12.2024
Een vinyl vloer met Hongaarse punt? Hier zijn de voordelen die je niet wilt missen
Duurzaamheid20.06.2024
Dit zijn de voordelen van een thuisbatterij
Lifestyle22.05.2024
Op zoek naar vakmensen? Hierop moet je letten
Duurzaamheid17.04.2024
Van duurzame kleding tot toiletpapier: we worden groener
Duurzaamheid01.06.2023
Duurzaam verbouwen, dit heb je nodig
Living11.10.2022
Vijf redenen om raambekleding op te hangen
Duurzaamheid10.08.2021