Food13.12.2014

Aan de kook met vis uit blik


Al het goede van ingeblikte vis

Zo’n beetje de hele wereld afreizen, op zoek naar visserijgemeenschappen. Bart van Olphen deed het en maakte er samen met kookboekenschrijver Jaap van Rijn een ‘lekker’ boek over: Koken met Vis uit Blik. Je denkt direct aan mooie verhalen in visserslatijn, waarin ieder vangst bovennatuurlijk is. Maar nee de rode draad van Barts boek is duurzaamheid en al het goede uit blik.

Hoe leuk is het om te spelen met taal: Terugblik moet de lezer en kookliefhebber meenemen in de geschiedenis van ingeblikt voedsel en dan vooral vis. Lange tijd was het dé manier om eten voedzaam en veilig in te bewaren, of zoals Van Olphen constateert: ,,handig in de keuken of op een voetreis door de Andes’’. Toch liep het anders met het blik. Door de opkomst van het diepvriezen werd de verpakking minder sexy.

Vers maar waarom niet ingeblikt
Vers maar waarom niet ingeblikt

Maar met door dit boek lijkt het weer goed te komen. Het is immers nog steeds de beste manier om eten voor langere tijd vers te houden. Nogmaals, zeker als je op reis gaat. Met vis uit blik heb ik altijd direct zin om met het bereiden van maar wat aan te rommelen. Geen wit bord met een bieslooksprietje de boel garneren. Nee, de vingers gebruiken en gewoon wat gaan rommelen aan het aanrecht, zoals Van Olphen dat doet met een snack.

Visserijgemeenschappen

Neem wat smos-tonijn, crème fraîche op geroosterd brood, augurkje, tuinkers en je hebt een snack van heerlijkse vis. En zo kunnen we in allerlei variaties nog wel even doorgaan. Omdat de verschillende culturen van de visserijgemeenschappen in de wereld zo interessant zijn, zocht Van Olphen er velen op. Hij vloog onder meer naar Noorwegen, Australië, Alaska en Vietnam, zo laat hij zien in Het fishes kookboek dat hij in 2009 schreef. Inspiratie genoeg voor nog meer kookboeken.

Schelvislever met komkommer
Schelvislever met komkommer

Zijn werk blijkt zo aanstekelijk dat Jamie Oliver hem via instagram nauwgezet volgt. Daarop maakt Van Olphen de kortste kookvideootjes en vaak nog op de meest gekke locaties. In luttele seconden laat hij zien hoe je op een simpele manier iets heerlijks met vis kunt maken. Dat is nu net wat de Britse kookheld Oliver ook aanhangt: niet te moeilijk, maar gewoon op een simpele manier iets lekkers op tafel toveren.

Recepten

Daarom toch nog even een paar heerlijk aanbevelingen van Van Olphen uit Koken met Vis uit Blik: Ossenhaas met chimichurri, broodje met kalfsoeste en tonijn-crème, sardines à poêler, krab met appel en kerrie-gembersaus of fijne spitskoolsalade met wakame, kokkels en mosselen. Ik zeg eetsmakelijk. 

Ik zeg vis in blik
Ik zeg vis in blik

Verder lezen over Food

4 redenen om dagelijks zink supplementen te slikken

Met een goed, gevarieerd voedingspatroon zou je alle voedingsstoffen binnen moeten krijgen. Toch kan het zijn dat je lichaam een tekort aan een bepaalde voedingsstof ervaart. Een tekort aan zink merk je bijvoorbeeld aan...

Lifestyle22.02.2024

4 redenen om dagelijks zink supplementen te slikken

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Food14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Quinta dos Vales The Winemaker Experience of hoe wordt je wijnmaker

Vakantie vieren in de Algarve, een van de meest zonrijke regio’s van Europa, en dat in een prachtige vakantiewoning tussen de wijnranken. Dat klinkt als je wijnliefhebber bent als muziek in de oren. Maar wat als aan di...

Lifestyle30.04.2022

Quinta dos Vales The Winemaker Experience of hoe wordt je wijnmaker

Gorillas bezorgt boodschappen binnen 10 minuten

Misschien heb je ze al ergens voorbij zien komen of over gelezen: boodschappenservice Gorillas is nieuw en zou zomaar een gat in de markt kunnen zijn. Want wat doe je bijvoorbeeld als je op het punt staat te gaan koken e...

Food29.03.2021

Gorillas bezorgt boodschappen binnen 10 minuten

​10x energie zonder koffie te drinken

Koffie is een ideale manier om je energiepeil op te krikken. Ben je wel érg afhankelijk van je bakkie troost of wil je wat minderen met cafeïne? Dit zijn tien manieren om meer energie te krijgen zonder koffie: 1. Zorg...

Food08.02.2021

​10x energie zonder koffie te drinken

Diabetes Fonds lanceert uniek programma: binnen 28 dagen fit

We zitten alweer een tijdje in lockdown, het is winter en de sportscholen zijn dicht. Dat alles is niet bepaald gunstig voor onze leefstijl. Ruim eenderde van de Nederlanders beweegt namelijk minder, zit meer en eet onge...

25.01.2021

Diabetes Fonds lanceert uniek programma: binnen 28 dagen fit

Ben je een wijnliefhebber? Solliciteer dan nu naar de functie van ‘winefluencer’!

Ben je een wijnliefhebber en niet bang om jezelf in de spotlight te zetten? Dan is de functie van 'winefluencer' echt iets voor jou! Betaald krijgen om wijn te drinken inderdaad. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch...

Lifestyle21.11.2020

Ben je een wijnliefhebber? Solliciteer dan nu naar de functie van ‘winefluencer’!

Jumbo Foodcoach nu ook voor hardlopers beschikbaar

Jumbo lanceerde eerder dit jaar de app 'Jumbo Foodcoach'. In eerste instantie ontwikkeld voor topsporters, sinds deze zomer ook voor klanten beschikbaar die fanatiek wielrennen. De app is zo'n succes dat het nu is uitgeb...

Food14.11.2020

Jumbo Foodcoach nu ook voor hardlopers beschikbaar

Voedingsadvies voor fanatieke lopers