De redactie van Stylecowboys is te bereiken via redactie@stylecowboys.nl
In Juli 2010 werd de NEX VG10, de videocamera in de NEX serie, uitgebracht. Deze Full HD videocamera met verwisselbare lenzen, bevat net als de fotocamera’s uit de NEX serie een E-mount waardoor de lenzen uitwisselbaar zijn. De NEX fotocamera’s zijn door vele erg positief ontvangen, dus toen Sony de VG10 aankondigde waren de verwachtingen hoog gespannen.
Specificaties
De camera heeft onder de motorkap een Exmor APS HD CMOS-sensor met 14,2 effectieve megapixels. De beeldsensor van APS-C-formaat is ongeveer 19,5 keer groter dan de standaardsensor in andere camcorders en stelt gebruikers in staat gebruik te maken van een uiterst goede scherptediepte instelling. De zeer krachtiger BIONZ beeldprocessor zorgt voor de verwerking 1080i HD videobeelden en foto’s.
De videobeelden worden opgenomen in het AVCHD formaat met een bitsnelheid van maximum 24 Mbps in een MPEG-4 AVC/H.264 compressie. Het geluid registreert de VG10 met een Quad Capsule Stereo microfoon in Dolby Digital (AC-3). De camera maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om de signalen van vier afzonderlijke elementen te combineren. Er is ook een aansluiting om een optionele externe stereomicrofoon aan te sluiten. Daarnaast is er een hoofdtelefoonaansluiting om het geluid te beluisteren tijdens het opnemen.
Als opnamemedium kan men gebruikmaken van Memory Stick PRO Duo / PRO-HG Duo / SD / SDHC / SDXC. Er is zowel een USB (mini B) als een HDMI (mini) aanwezig om de camera rechtstreeks aan computer of HDTV aan te sluiten. Het LCD scherm is 7.5 (3.0 inch) met Tru Black en 921.000 dots. Achterop de camera zit ook nog een elektronische zoeker met een hoge resolutie van 1.152.000 pixels, deze schakelt zichzelf uit, zodra je het LCD open klapt.
Audio
Sony heeft met de VG10 enorm z’n best gedaan om de veeleisende amateur-filmer een zo optimaal mogelijk geluid te laten opnemen en dat is gelukt. De eerder genoemde Quad Capsule Stereo microfoon zit in een beschermkooi aan de voorzijde van de T-handgreep. Wat de microfoon zo speciaal maakt zijn de vier elementen. Twee aan de voorkant en twee aan de achterkant in het microfoon huis. Een slim softwarealgoritme zorgt er voor dat geluid van vóór de camera duidelijk wordt vastgelegd, terwijl geluid van opzij en achter grotendeels wordt weggefilterd. De verschillende opnames die ik met de camera gemaakt leverde een prima geluid af. Bij de camera krijg je trouwens ook een ‘dead cat’ of te wel een wind beschermingshoes. Mocht je toch een externe microfoon aan willen sluiten dan zit ovenop de T-handgreep een ‘cold shoe’ waar je deze op kan klikken. De VG10 heeft ook een stereo-mini jack aansluiting.
De onderstaande video van de presentatie van de nieuwe Swatch Gent collectie is in z’n geheel opgenomen met de VG10 waarbij we kunnen concluderen dat het audio prima opgenomen is.
Video
In tegenstelling tot andere reviews heb ik dit keer de VG10 uitsluitend in auto-mode getest. De reden hiervoor was om de camera te testen in alledaags gebruik zonder diep in te gaan in allerlei instellingen. De ervaring leert dat nieuwe gebruikers meestal camera’s beginnen te ontdekken via de automatische instelling, om vervolgens per opname de juiste instelling te kiezen. Het moet gezegd worden dat de VG10 een scala aan instellingen bevat. Voor deze review heb ik wat extremere shots gemaakt qua belichting en focus, om te ervaren hoe de camcorder erop reageert.
Zoals al eerder gemeld, de VG10 bevat een Exmor CMOS-sensor. Deze sensor staat bekend als zeer ruis arm. Om dit in de praktijk te proberen heb ik tijdens volle maan wat shots gemaakt. Hierbij was ruis waar te nemen, met name in het zwart. Omdat het volle maan was is het in deze situatie acceptabel. Waar aanzienlijk meer ruis bij optrad was een shot in een normaal uitgelichte ruimt. Bij een met de lens op 200mm liet ik de camera scherpstellen van de voor- naar de achtergrond en andersom. Bij het terugkijken van dit shot viel de hoeveelheid ruis mij enigszins tegen.
Tijdens de ‘ruis-test’ kon ik gelijk zien hoe het Auto Focus systeem (25 punten AF) zich gedroeg.
Hoewel het scherpstellen van de voorgrond naar de achtergrond en andersom enige tijd kost, gaat het wel mooi geleidelijk. Een ander shot, waarbij een persoon op voorgrond in het licht stond maar waarbij de achtergrond net iets meer licht bevatten, verlegde de camera de scherpte van de voorgrond naar de achtergrond. Dit terwijl ik juist de voorgrond scherp wilde houden. Hierbij merkte ik ook op dat de camera niet te corrigeren is tijdens het filmen. Ook snel omschakelen naar een andere instelling vergt meer handelingen dan het omhalen van een schakelaar. In zo’n situatie zul je moeten stoppen met filmen en de camera dmv het menu op andere instelling zetten. Wat ontbreekt aan de camera is de automatisch zoom. Dit zul je zul handmatig moeten doen. Opvallend was dat de weerstand van de lens behoorlijk groot is. Dit betekent dat mooi geleidelijk zoomen, in shot, echt wat oefening vergt.
Body
Aan het ontwerp van de camcorder zijn wat mij betreft nogal wat dingen die beter zouden kunnen. Zo viel mij op dat de camcorder eigenlijk niet met één hand te gebruiken is. De 18-200mm kitlens die op mijn review model zat, is zwaarder dan de body. Hierdoor kantelt de camera naar voren. Dit betekend dat de camera na verloop van tijd zwaar begint te worden voor je pols. Verder is het niet mogelijk om het LCD naar voren te draaien. Als je dus opnames willen maken met jezelf op de voorgrond dan zal je moeten gokken of je het juiste kader hebt.
De plaats van de batterij (NP-FV70 of FV100) is mooi weggewerkt aan de achterkant van de camera, maar dat levert wel een kleine worstelpartij op om deze te wisselen.
Wat heel onhandig is, zijn de instellingen van de camera die zich achter het al dan niet dichtgeklapte LCD bevinden. De functie die snel toegankelijk is, met een open of dichte LCD, is de keuze voor film of foto modus. Ook het aan of uitzetten van de auto focus kun je via het menu en scroll wiel bedienen.
Conclusie
De VG10 is wat mij betreft nog niet de camera die ik nu zou kopen. Gelijkertijd moet ik wel zeggen dat het concept van een consumenten videocamera met verwisselbare lenzen, mij veel enthousiasme bezorgt. Zeker als je erbij optelt dat je met behulp van de optionele adapter ook professionele G- en Zeiss lenzen kan gebruiken. Hierdoor heb je een scala aan mogelijkheden. De configuratie, zoals ik deze mocht proberen, heeft een adviesverkoopprijs van 2000 euro en is wat mij betref echt te hoog.
Sony zet dit model in op de top van het consumenten segment. Ik denk dat er dan een aantal onderdelen ontbreken die deze gebruikers wel zouden mogen verwachten. Hierbij kun je denken aan het ontbreken van ‘zebra’ (voor overbelichting), handmatig instellen van het audio niveau en snel toegang tot essentiële instellingen tijdens het filmen.
Enkele minpunten op een rij:
-Slechte balans met kitlens
-Geen andere opname mogelijkheid dan 25p
-Ontbreken van zebra
-Snelle toegang tot essentiële instellingen
-Prijs
Pluspunten
-Verwisselbare lenzen en via optionele adapter een ruim assortiment aan lenzen beschikbaar
-Prima video- en fotokwaliteit
-Duidelijke interface
-Grote sensor waardoor je mooi scherptediepte kan gebruiken
-Mooi helder geluid
Verder lezen over Sony
Multimedia04.12.2020
Muziek maakt je gelukkig en versterkt emoties
Foto & Video03.06.2020
Amsterdam op z’n mooist: een 4K timelapse-film
Alle seizoenen komen voorbijGadgets21.04.2020
Sony’s nieuwe XH95 tv is uitgerust met de nieuwste beeld- en geluidstechnologieën
Gadgets02.04.2020
Sony komt met 3 nieuwe draadloze headphones
En die zijn heel betaalbaarGadgets27.09.2019
Sony Walkman Limited edition van een iconische muziekspeler
Gadgets08.01.2019
Met deze platenspeler van Sony speel je Lp’s af via Bluetooth
Vinyls beluisteren via bluetooth-speakerGadgets21.06.2018
Sony brengt drie draadloze sport-headphones uit
Gadgets11.04.2018
Met deze draagbare speakers van Sony heb je altijd een festival bij de hand
Verder lezen over Video
Lifestyle29.12.2020
Gratis online festival voor jongeren tijdens oud en nieuw moet illegale feestjes voorkomen
250 artiesten op 'GOODBYE 2020'Lifestyle09.10.2020
Online borrelen met collega’s of vrienden doe je zo!
Dit kun je doen tijdens de digitale borrelFoto & Video23.08.2020
Terug in de tijd: zo zag Europa er 120 jaar geleden uit
Lifestyle14.04.2020
De 5 valkuilen tijdens videobellen
Kijken naar jezelf in plaats van de anderFoto & Video27.02.2019
Met deze software kan iedereen video’s bewerken
Travel21.05.2018
Waanzinnige 12K-video van New York is zelfs op jouw scherm mooi
Automotive11.02.2018
Video: alles wat je ooit wilde weten over de Porsche 911
Foto & Video22.12.2017