Lifestyle30.05.2015

Bologna is foodporn 2.0!


Pasta, Parmaham en Tiramisu

Etrip 2015 is on! Vanaf dinsdag maken we een roadtrip door Italië en komen we langs verschillende steden! Gisteren was Bologna aan de beurt.

Wil je de échte eetcultuur van Italië leren kennen? Ga dan zeker een keer naar Bologna. Dit is een minder bekende stad, maar het ademt eten. Overal kom je winkels tegen waar je ham, kaas, fruit, groenten of ijsjes kunt kopen. Dit is ook de regio waar de Parmaham en Parmezaanse kaas vandaan komt.

De middeleeuwse bouwstijl in de stad geeft niet de typische Italiaanse sfeer die je gewend bent in het noorden van Italië. Bologna is wel een stad die heel gemoedelijk is en waar iedereen heel vriendelijk naar elkaar is. De term foodporn 2.0 geven wij aan deze bestemming na een wandeling door de stad en een lunch bij Franco Rossi’s restaurant. Want heerlijk eten kun je hier zeker.

Een van de straatjes in Bologna waar je veel en heerlijk eten kunt kopen.
Een van de straatjes in Bologna waar je veel en heerlijk eten kunt kopen.

Franco Rossi’s restaurant

We zijn uitgenodigd om te komen lunchen in Franco Rossi’s restaurant. Een klein restaurant in het centrum van Bologna. En waar je bij een lunch denkt aan een broodje of een salade denken de Italianen aan een compleet zes-gangen diner. Even wennen voor ons dus! We beginnen de luncht met parmaham, meloen, Parmezaanse kaas en typische, zelfgemaakte salami. Bij de eerste gang krijgen we een bijbehorende witte wijn.

De chefkok en Meneer Guisseppe aan het werk in Franco Rossi`s Restaurant.
De chefkok en Meneer Guisseppe aan het werk in Franco Rossi`s Restaurant.

Zes-gangen diner

Na de kleine hapjes krijgen we een kippenbouillon met ravioli voorgeschoteld, daarbij wordt een glas Lambrusco geserveerd. Voor het geval we nog steeds honger hebben krijgen we een bord met tagliatelle Bolognese en ravioli met spinazie en ricotta. Daarna komt het tweede hoofdgerecht met beef, rucola, cherrytomaatjes en Parmezaanse kaaskoekjes. Hierna beginnen onze magen zich al flink te vullen, gelukkig beginnen we nu aan de toetjes! Eerst krijgen we een dessertwijn met tiramisu, warme chocoladesaus, vanillesaus en bosaardbeien. Om de lege gaatjes in onze magen op te vullen krijgen we een grote schaal met kersen die in ijswater liggen om ze goed koud te houden.

Échte Italiaanse eetcultuur

Tijdens onze lunch worden we een tijdlang gezelschap gehouden door Giancarlo, hij is een lokale journalist die stad op zijn duimpje kent. Hij kent iedereen en weet mooie verhalen te vertellen over de stad. We werden op een Italiaanse hartelijkheid ontvangen door de drie eigenaars van het restaurant, Franco Rossi, himself, Guisseppe en de chef-kok. Deze vier mannen hebben ervoor gezorgd dat wij de échte Italiaanse eetcultuur hebben leren kennen. En we kunnen vertellen; WE LOVE IT!